Kropp, bevegelse, mat og helse

Barn er nysgjerrige av natur og de er kroppslig aktive. De bruker hele kroppen for å utforske verden og sine egne muligheter. Gjennom aktivitet og utforskning utvikles barn både fysisk, motorisk, kognitivt, sosialt og emosjonelt.

Derfor er det viktig at barn opplever naturen med sitt mangfold og sin rikdom. Vi er så heldige at vi har et meget stort og flott uteområde som innbyr til fri lek, klatring, løping, rulling i gresset og rollelek iblant annet Bringebærhytten. Det at barn har tilgang på løse materialer som pinner og steiner er med på å berike leken deres. En pinne kan være en fiskestang, et sverd, en rørepinne til grøten eller en tryllestav.

Vi er også i umiddelbar nærhet av flere fine turområder som vi bruker aktivt. Naturmiljø er i seg selv tiltrekkende på grunn av den detaljrikdommen den har, med steder som kan utforskes, undersøkes eller blir til et magisk sted. Et slikt sted fremstår som interessant og dermed et godt utgangspunkt for rollelek fordi stedet er udefinerbart og trigger fantasien. Barn går inn i et miljø med tanken om «hva kan jeg gjøre her.»

Rammeplanen sier at barnehagen skal være en arena for daglig fysisk aktivitet og fremme barnas bevegelsesglede og motoriske utvikling. Ved at vi har fokus på friluftsliv og har jevnlige turgrupper er dette noe vi tenker vi møter. På turer i nærmiljøet og lengre turer knytter vi fagområdene inn.

For barn i dag er det viktig å få tidlige erfaringer med ulik mat.

Vi vet at vaner og handlingsmønstre tar form allerede fra tidlig alder. Vi gir derfor barna tidlige erfaringer med å tilberede mat og ulike smaker som bidrar til et variert kosthold. Barna bidrar i prosessene, og på den måten legger vi opp til progresjon.

Ved å fokusere på felles positive opplevelser både på turer og ved matlaging legger vi opp til at barna føler mestring. Det bidrar til barnas trivsel, livsglede, mestring. Disse mestringsopplevelsene og utfordringen mener vi er viktige for å fremme barnas fysiske og psykiske helse.